torsdag den 28. april 2011

Sokrates filosofiske fødselsteknik.

Sagt af Søren Kierkegaard, som til at begynde med ikke havde meget godt at sige om Sokrates, men senere blev en stor beundre af ham:

"At man, når det i sandhed skal lykkes en, at føre et menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest må passe på , at finde ham der, han er og begynde der. Dette er hemmeligheden i al hjælpekunst. En hver, der ikke kan se det. han er selv i en indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden.


For i sandhed at kunne hjælpe en anden, må jeg forstå mere end han - men dog vel først og fremmest forstå det, han forstår. Når jeg ikke gør det, så hjælper min Mere-Forståen ham slet ikke. Vil jeg alligevel gøre min Mere -Forståen gældende, så er det, fordi jeg er forfængelig og stolt, så jeg i grunden i stedet for at gavne ham, egentlig vil beundres af ham.


Men al sand hjælpen begynder med en ydmygelse, hjælperen må først ydmyge sig under den, han vil hjælpe, og hermed forstå, at det at hjælpe er ikke det at herske, men det at tjene, at det at hjælpe ikke er at være den herskesygeste, men den tålmodigste, at det at hjælpe er villighed til indtil videre at finde sig i at have uret, og ikke at forstå, hvad den anden forstår"

1 kommentar:

  1. Det er så sandt, så sandt. Har tilladt mig at printe det ud,og hænge det på opslagstavlen på arbejde. Jeg tror der er mange der kan lære, eller reflekterer over ordene, og dets betydning.

    SvarSlet